Geen keurmerk in de lift?

Meld het hier

 Je lift mag dan zijn goedgekeurd, een lift is pas echt veilig als je er veilig mee omgaat. Daarom zet Liftinstituut acht veiligheidstips op een rij.

 1. Pas op in liften die geen kooiafsluiting hebben. 
  Dit zijn liften waar je de wand aan je voorbij ziet trekken. Hou afstand van de schachtwand en raak deze tijdens de rit nooit aan. Touwtjes, vingers of andere kleine onderdelen kunnen worden meegetrokken als de wand niet helemaal vlak is. Ga in deze liften nooit achter containers staan, maar er altijd naast.
   
 2. Houd kinderen in de gaten – zeker bij glazen liftdeuren.
  Wees alert als je kinderen meeneemt in de lift. Bekijk hier de tips voor ouders en kinderen.

 3. Wees voorzichtig met liftdeuren die sluiten.
  Steek niet opeens je hand tussen de liftdeuren om ze tegen te houden. Want: niet alle deuren hebben sensoren die zorgen dat de deuren weer opengaan. Ga ook niet tussen de deuren staan als ze sluiten. Het kan hard aankomen als de deuren tegen je aanlopen.

 4. Houd de hond kort aangelijnd.
  Neem je je hond mee in de lift? Dan zijn er een aantal veiligheidstips om rekening mee te houden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
   
 5. Spring niet in de lift.
  Springen in de lift kan leiden tot een storing en daarmee tot opsluiting. 

 6. Kijk uit als je uit een oudere lift stapt.
  Van liften die wat ouder zijn – vaak zonder kooiafsluiting – is bekend dat ze nog wel eens ongelijk kunnen stoppen. Let daarop, zo val je niet.
   
 7. Als eerste of laatste in het gebouw? Dan geen lift!
  Stap niet in de lift als je de eerste of laatste in het gebouw bent. Kom je vast te zitten, dan kan niemand je helpen. Weet dat de lift een ijzeren kooi vormt waardoor je mobiel vaak geen bereik heeft. Alleen als er gegarandeerd een 24-uurs spreek-luisterverbinding in de lift zit, zou je de lift kunnen nemen. Maar ook dan kan het vaak lang duren, voordat je bevrijd wordt. 
   
 8. Opgesloten? Wacht op hulp!
  Als je opgesloten zit in de lift, sla dan alarm via alarmknop of telefoon. Probeer nooit jezelf te bevrijden. Wacht op professionele hulp. Het gevaar op vallen in de liftschacht is groot.