Geen keurmerk in de lift?

Meld het hier

Tischa NeveOpvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve, onder meer bekend van het tv-programma Schatjes en haar artikelen voor Ouders van nu en Psychologie Magazine, legt uit hoe je als ouder je kinderen makkelijk leert veilig met de lift om te gaan en hen bewuster maakt van de gevaren.
 

Vanaf welke leeftijd zijn kinderen klaar om over de lift te leren?

Tischa: “Het werkt het beste als kinderen van jongs af aan leren met de lift om te gaan. Daar kun je als ouder al mee beginnen als ze zo’n 2,5 of 3 jaar zijn. Neem ze op een logische en spelenderwijze manier mee in typisch gedrag dat hoort bij een lift. ‘De lift is leuk, we mogen er af en toe in, en als we erin gaan, drukken we samen op één knopje. Tijdens de rit wachten we, houden we onze handen weg bij de deur en lopen we door als we weer naar buiten gaan.’”

“Als ouder is het belangrijk dat je zelf laat zien wat je zegt. Zeker als kinderen iets ouder zijn – vanaf een jaar of 3, 4 – is het belangrijk dat je uitlegt waarom iets wel of niet mag. ‘We gaan nu in het midden van de lift staan, want de deuren gaan dicht en daar kunnen onze handen tussenkomen.’

Hoe breng je de veiligheidsboodschap het beste over?

Tischa: “Praat niet vanuit angst, maar wees wel duidelijk tegen je kind. ‘De lift is leuk, maar we moeten wel voorzichtig zijn. Daarom houden we ons aan een paar afspraken.’ Vermijd daarbij zoveel mogelijk het woord ‘niet’. Zeg liever wat ze wél moeten doen. Bij boodschappen als ‘niet bij de deur!’ of ‘pas op, niet doen!’ moeten kinderen te veel schakelen. Duidelijker is: ‘Zet twee stappen naar achteren’.” 

“Kinderen leren het beste door te herhalen. Wijs ze gerust iedere keer op de liftafspraken en doe het ook voor. Kinderen vinden dat leuk en jonge kinderen hebben dat nodig. Bij oudere kinderen kun je ook vragen stellen als: ‘Waar letten we ook alweer op in de lift? En wat zijn onze afspraken?’ Als je dat een aantal keren doet, pakken ze het steeds meer op. Hoe snel dat gaat, verschilt per kind. Wees in ieder geval van jongs af aan duidelijk over de spelregels. Als je een kind eerst alle knopjes laat indrukken, dan wordt het moeilijk om dat later weer af te leren.”

Wanneer zijn kinderen oud genoeg om alleen met de lift te gaan?

Tischa: “Het is net als met alleen thuisblijven, alleen fietsen of alleen buitenspelen. Daar kun je geen leeftijd aan hangen. Het is een kwestie van kijken naar je kind. Hoe goed houdt het zich aan de afspraken die je hebt gemaakt? En heb je zelf het vertrouwen dat jouw kind dat kan? Dan kan je het langzaamaan gaan loslaten.”

Tischa adviseert ouders wel om bij het gebruik van de lift verder te kijken dan alleen het nakomen van de veiligheidsafspraken. “Los van of je kind alles goed doet, zou ik mijn kind niet snel alleen in een lift laten. Als een lift stil komt te staan door een technische of stroomstoring, kan dat een heel traumatische ervaring voor een kind zijn. Daarom geldt ook hier: vertel je kind wat er kan gebeuren als een lift stilstaat. Zijn ze wat ouder, kunnen ze goed lezen, hebben ze een telefoon om iemand te bellen en kun je ervan op aan dat ze hun rust bewaren en weten wat ze moeten doen, dan kunnen ze zelfstandig met de lift gaan.”